Monday, December 27, 2010

Blog For FT

Wah! Ada blog for FT? FT as is Faizal Tahir?
Siap ada tarikh tutup tu!

Bwahahahha.
I was joking dow! Bukanlah.
FT is stand for Federal Territory lah.
Baca ni..

Kalaulah ada Blog For FT, yang official punya.. sure la mokcik tahu. Kan?

Friday, December 17, 2010

AJL25 : Faizal Tahir Guna Susunan Muzik Asal

Got this from MStar online.

PETALING JAYA: Penyanyi Faizal Tahir mengambil pendekatan tidak akan mengubah susunan muzik terhadap dua lagu nyanyiannya yang akan dipertandingkan dalam Anugerah Juara Lagu 25 (AJL25) pada 9 Januari ini.

Dia yang berjaya ke AJL25 dengan lagu Hanyut dan Selamat Malam mahu menyanyikan lagu tersebut dengan susunan muzik asal tanpa membuat sebarang perubahan.

“Saya akan menyanyikan kedua-dua lagu tersebut seperti biasa dan tidak akan mengubah susunan muzik asal untuk AJL25 ini. Saya suka susunan asal kedua-dua lagu tersebut.

“Lagi pula orang dah biasa dengar lagu tersebut dengan muzik itu dan lebih mudah bagi saya untuk membawanya. Namun begitu untuk malam tersebut saya akan beri persembahan berbeza dan ia masih dalam perancangan,” ujarnya.

Dalam pada itu, Faizal turut mengakui bimbang dengan angka giliran yang agak rapat antara kedua-dua lagu tersebut.

“Selepas cabutan angka giliran, saya mula rasa risau kerana persembahan saya agak rapat. Lagu Selamat Malam berada pada kedudukan tempat kelapan manakala Hanyut pada kedudukan ke 12.

“Risau takut tak sempat buat persiapan, ini akan menguji tahap profesional saya sebagai penghibur yang bukan sekadar menyanyi tapi dari segi mental. Kalau persembahan biasa ia tiada masalah dan kurang tekanan berbanding dengan pertandingan,” katanya.

Pada tahun lalu Faizal mencipta kontroversi apabila memohon kepada pihak TV3 untuk menukar giliran persembahannya dengan Tomok daripada tempat ke 9 kepada tempat ke 14.

Dalam pada itu Faizal berharap kesihatan tidak terganggu menjelang acara berprestij tersebut nanti.

“Saya bimbang tentang kesihatan sahaja sekarang. Saya pula mudah dapat penyakit. Apa yang penting ialah untuk jaga kesihatan sehingga hari pertandingan tersebut,” katanya.

Sementara itu, AJL25 kali ini menyenaraikan 14 buah lagu yang akan dipersembahkan oleh 13 finalis solo dan berkumpulan.

Lagu yang akan bertanding ialah Cinta Sempurna nyanyian Yuna dan ciptaan dia sendiri, Berlari (Tomok/ Tomok & Shazee Ishak/ Tomok), Pelita (A.P.I/ Loque), Kebahagiaan Dalam Perpisahan (Shahir/ Edry Abdul Halim), Drama King (Meet Uncle Hussain & Black/ Taja/ Tun Teja), Noktah Cinta (Hafiz/ Ajai/ Sheikh Qalam), Tolong Ingatkan Aku (Ana Raffali).

Turut terpilih Selamat Malam (Faizal Tahir/ Audi Mok/ Faizal Tahir), Ku Ada Kamu (Adira/ Edry Abdul Halim), Extravaganza (Bunkface/ Sam Bunkface/ Bunkface), Sofea Jane (Black/ Sham Kamikaze & Iswandy/ Farril), Hanyut (Faizal Tahir/ Audi Mok/ Faizal Tahir), Jahat (Stacy/ Edry Abdul Halim) dan Mencari Konklusi (Hujan/ Noh Hujan).

Sunday, November 28, 2010

cerita si hanjing

sejak akhir-akhir ni, mokcik rasa fed-up btol nak update facebook mokcik. fed-up sebab mokcik terpaksa baca news feed sorang mokcik hanjing ni yang mokcik rasa keji sungguh. sebab tak nak kena saman, jadi mokcik tak boleh nak namakan nama si hanjing ni, karang kan susah plak mokcik nak menjawabnya. jadi mokcik namakan si mokcik ni si hanjing.

sumpah mokcik cakap, mokcik nyesal kenal si hanjing ni. kalau boleh undur masa, mokcik akan make sure tak kenal dia langsung walau macam mana dia perasan dia budget bagus sekalipun. mokcik ni dah tua, malas la nak cari gaduh, so mokcik banyak la diam bila si hanjing ni berkata-kata. tapi, makin lama, si hanjing makin seronok dok cucuk jarum sana sini. mokcik bukan nak riak la, tapi mokcik dah lama duduk dalam komuniti yang dok gelarkan diri sempena nickname artis yang sorang ni. komuniti ni sebelum ni boleh dikatakan aman sebab tak ada hanjing nak provoke, nak main tuding-tuding jari dan nak cucuk orang sana sini.

si hanjing ni tak tahu apa lah sangat tak puas hati dengan mokcik dan kawan-kawan rapat mokcik. mungkinkah dia cemburu sebab mokcik dan kawan-kawan sepakat dan bergumbira selalu tanpa ada gaduh-gaduh? atau si hanjing tak leh tengok orang dapat lebih dari dia? mokcik seriously tak tahu apa motif dia. mungkin si hanjing rasa 'tergugat' bila ada orang lebih dari dia? mungkin si hanjing ingat mokcik dan kawan-kawan ada privileaged ke? bwahahahhaa. menyampah mokcik nak jawab noks.

to hanjing atau konco-konconya, kalau baca ni, silalah bertabah. tak perlu pukul canang di FB dok cakap budget bagus, i personally happy for you dengan apa u dah dapat. making new friends, follow idola hati dan menyokong mereka dalam karier mereka, cuma i rasa tak perlu kot sibuk melagakan orang dari A, B, C, D etc etc. penatlah nak dengar. i tak perlu cari apa u cakap sebab semua tu akan ada orang sampaikan pada i. mungkin u tak pernah nak mess up dengan i secara peribadinya tapi bila u cari pasal dengan orang yang i dah anggap diaorang adik beradik, u buat salah besar.

eh, korang tanya sape hanjing? sape makan cili, ko pikir la sendiri :)

Friday, November 26, 2010

Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2010 Datang Lagi!

Entry ini ditulis untuk semua yang bergelar Rockeinsteiner dan Peminat Kipas Susah Mati Faizal Tahir. Kalau tak suka, sila JANGAN baca ;)

picture by Abs. Thank you ;)

Mulai hari ini 26/11/2010 hingga 30/12/2010 selama 36 hari, Berita Harian akan mengedarkan Borang Pencalonan Pusingan Pertama. Setiap penyertaan hendaklah sampai ke tangan pihak penganjur selewat-lewatnya pada 06/01/11.

Untuk pusingan pertama ini, TIADA UNDI SMS diterima. Oleh itu, kepada semua, kita terpaksalah membeli Berita Harian setiap hari. Setiap naskah berharga RM1.50 (Semenanjung) dan RM2.00 (Sabah dan Sarawak).

Kalau ABPBH 2009 dahulu Faizal Tahir tidak membawa sebarang trofi, diharapkan tahun ini beliau berjaya membawa Anugerah Penyanyi Lelaki Popular. Semua ini tidak akan menjadi nyata tanpa undian kita semua.

picture from ABPBH official site. Thank you ;)
Pemanang Anugerah Bintang Popular 2009

.
.
.
.
.


Ayuh mengundi bermula Faizal Tahir HARI INI!
picture by Abs. Thank you ;)

GERAK GEMPUR BERMULA!

Wednesday, November 3, 2010

If I had a Repunzel's hair...

Makcik akan gunakan sepenuhnya rambut emas panjang mengurai Makcik ini. Bwahaahhahaah. Oh, ketawa evil kerana suka kalau dianugerahkan rambut panjang, rambut emas you!

Kalau Repunzel boleh turun dari tower dengan gunakan rambut emasnya, makcik akan gunakan rambut emas makcik untuk apply masuk dalam Malaysia Book Genuise of Record. Bwahahahhaha.

Selepas nama Makcik terpampang kat dalam buku rekod Malaysia ini, Makcik seterusnya akan mengappoach syarikat-syarikat Shampoo. Makcik surelah, setakat nak jadi duta produk Pantene tu takde masalah punya sebab rambut Makcik yang berkilau emas ni bukan mudah orang nak dapat. Bayangkan rambut emas makcik yang panjang mengurai tu pakai Pantene. Pergh! Sure sekali Makcik nak mandi kena pakai berbotol botol shampoo, barulah habis bau wangi dan harumnya!

Makcik memang suka tulis benda berangan macam ni sebab makcik tengah try nak menang 2 tiket nak tengok citer ni seharii awal dari tayangannya la..

Makcik join contest lagi di Nuffnang, kalau korang nak join jugak, sila klik sini.

Oh! Dan ini gambar saya dan rambut :P

Rock For The Cure

Sepatutnya dah lama makcik tulis ni tapi makcik asyik delay dan delay dan delay ajo.

Oleh itu, meh sini hari ni makcik tulis pasal Rock For The Cure, satu konsert yang dianjurkan oleh Hard Rock Hotel Penang dengan kerjasama Persatuan Kanser Malaysia sempena Bulan Kanser.

Makcik dan pasukan makcik bergerak satu malam awal. Perjalanan kami banyak sungguh liku dan ranjaunya dan kami menghirup udara subuh di Feringgi pada jam 7 pagi. Tiba sahaja disini seperti kami flashback kembali dengan banyaknya peristiwa yang kami tempuh bersama sewaktu kami ke Penang pertengahan Mei lalu. Kami ke sini juga dulu dengan satu niat dan azam juga, memberi sokongan yang tanpa berbelah bagi kepada rockstar yang seorang ini.

Kali ini, kami juga membawa cuppies. Cuppies untuk diri sendiri dan juga untuk orang lain. Makcik yang memang tak dapat tahan dengan cuppies ini awal-awal lagi sudah 'ngap' :P Selepas bersarapan kami, sementara menunggu masa nak check-in, pasukan kami bersantai di tepian pantai Feringgi.

Ini salah seorang ahli pasukan makcik. Namanya Ahhcomey. Sila abaikan dia kerana dia sedang memperagakan tudung kepala baru disini. Bwahahaha.

Ini pula salah seorang dari kami juga. Namanya Dee. Orangnya bersaiz kecil tetapi semangatnya sangat jitu. Dalam trip kali ni, dibarisan ketiga terdiri daripada Kecik, Kuwus dan Normal. Hehehehhe.

Feringgi menyambut kedatangan kami dengan aman dan damainya :)

Dee sedang mengusha kuda

Hanya jari kecik yang mampu menulis tulisan kecik 'Semesta Sisters' di tengah bulatan sepatu kami :)

Selepas bersantai dan bermain monopoly dibilik serta memberi peluang dan kebebasan kepada pemandu kami Kak Eja ZzZzZz selama beberapa jam, kami akhirnya turun ke sini untuk menyaksikan konsert dan selepas konsert kami bersiap dan balik ke KL. Korang layan la picture ni. Makcik malas noks!

Dead Mushrom rock the stage.


And, this one. Mr. Faizal Tahir punya turn.


Kalau nak tengok gambar yang lain-lain, sila ke sini --->
http://www.facebook.com/album.php?aid=4781&id=100001816656196&l=11224aaba3

p/s: kalau korang nak ambil gambar, dipersilakan tapi minta jasa baik dengan mengekalkan watermark dipenjuru gambar. Terima kasih.

Rock on!

Tuesday, October 19, 2010

Sila vote untuk Faizal Tahir :)

Mungkin korang tataw apa itu Shout Award kan? Sila baca ini yang saya cilops dari diaorang punya page.

The Malaysian entertainment scene has witnessed a great explosion over the past few years - creating opportunities to expand the already established and developing new platforms to fuel the thirst of the independent. Music has never been more innovative and brave. Radio stations have morphed into daring anchors championing new trends and new music styles. Films are exploring new depths in techniques, writing, and human emotion. Television is reaching new realms in drama and entertainment, influential in its ability to create instant celebrities, some going on to be real and credible superstars.

We live in exciting times where the world is just within our reach - our international potential pumped by the stark tunes of bands like Meet Uncle Hussein, Estranged, Pop Shuvit and Hujan; and our global recognition marked by movies such as Sepet and Mukhsin. Just 5 years ago, 8TV hit local TV screens for the first time with an unprecedented 8-hour coverage of a Rock The World concert, and continued on to provide a national audience for our musicians and artists, known and unknown, to explore their creative boundaries through shows like Homegrown and 8TV's Unzipped.

It is time to highlight the journey of our rising Malaysian talent. The Shout! Awards is created to celebrate this journey with the support of Malaysia’s voice. And we’re going to have fun doing it. The Shout! Awards is a 2.5 hour TV special dedicated to give recognition to those who have made great impact and creative breakthroughs in Malaysian music, film, TV and radio. A first-of-its-kind awards show for these four industries, it aims to reward the most-deserving artists, actors, radio and TV faces, giving voice to all Malaysians to define the new cool.

Yes, kita post kat sini sebab nak minta korang vote untuk orang ini :D



Tolong saya vote dia. Thank you.

Monday, October 11, 2010

Rindu HRC Penang....

... dan, kenangan yang kami cipta kat sana!

Lama tak tengok scene macam ni. Last sekali makcik tengok, masa sebelum puasa. Oh silap, sebelum raya ari tu kat Pavvy. (erks, tak la lama sangat) Bwahahahha. Sepanjang makcik memfollow icon ni sorang, makcik rasa launching Adrenalin di HRC Penang adalah yang terbaik. Makcik dapat rasa lagi, macam mana makcik dan geng-geng bersekutu makcik merasai adrenalin laju tu. Penuh berteka teki macam mana nak dapatkan pass ekslusif nak tengok icon ini sorang.

Bukan senang kami nak dapatkan pass ni. Kami sama-sama setkan masa, SMS, reminder kat FB untuk call Hot.FM masa nak join contest dan sama-sama buat video hantar kat fanpage sebab nak dapatkan hadiah. Kami gamble pegi sana dengan takde tiketnya, bergerak 2 buah kereta dan yang kami seronoknya sebab perjalanan itu menemukan kami semua! Bila sampai kat sana Tulang Monyet dengan baik hatinya pass kat kami 'Royale FT Champ' itu. 12 pass kami dapat dan selepas itu barulah kami bersorak dan bergumbira!

Kat sana jugak kami celebrate birthday Kak Eja, Abs dan Dee. Diaorang mati-mati tak sangka yang cuppies tu ada 2 kotak dan 1 daripadanya untuk diaorang. Diaorang terkejut bila makcik ni jenuh dok mengajak si Kak Eja dan Abs turun lebih awal dan si doc. riff, efie and dee dah bersiap dengan tee S nya yang amik masa yang panjang dan macam-macam makcik kena cover story cakap kena tunggu tepi pool tu.

Mei Babies - Kak Eja, Abs and Dee :)

Malam itu, the showcase itself. Tak perlulah makcik tulis kat sini kot sebab tak terucap dengan apa yang makcik dah lalui. Sangat seronok dengan eeftee keluar dalam gelapnya. Oh, malasnya makcik nak tulis tapi semua tu makcik simpan ketat-ketat dalam hati ni.

Muncul dari atas you...auwww!

Royale FT Force :)

yer, makcik juga di sana :P

cuppies utk eeftee dan team :D

*
*
*

rindu nak tengok orang ini menyanyi live lagi...


*
*
*

dan, rindu Semesta Sisters saya!


*
*
*

Friday, October 8, 2010

You Again?

Zaman-zaman dulu, makcik ada kawan dengan sorang ni yang makcik panggil dia R. Dia ni makcik kenal masa makcik umur 11 tahun lagi, dan makcik rasa dia ni macam BFF makcik la. Semua benda sejak dari kecik makcik share dengan dia tak kira la benda tu indah ke, mengarut ke, melalut ke. Semua sekalilah. Namanya pun best friendkan? Makcik rasa, makcik seronok berkawan dengan dia masa tu. Rasa macam semuanya sama, share itu ini pun sama.


Bila pegi ke sekolah menengah, makcik masih sama dengan dia. Adalah masa tu makcik cintan cintun, pun dialah orang yang makcik curahkan segala bagai rasa happy, sedih dan emo lebih-lebih tu. Dia pun sama. Banyak keje gila-gila dia ajak makcik buat dan makcik buat sebab kami memang having fun. Bila dah semua meningkat usia, masing-masing dah ada otak nak fikir baik dan buruk. Lepas PMR dan seterusnya SPM masih kami sama-sama berkawan.

Sampailah tragedi yang makcik sangat-sangat tak sangka. Masa makcik belajar tu, adalah satu masa makcik ada krisis dengan sedara makcik. Makcik sangkakan makcik bolehlah tinggal kat rumah dia sebarang satu malam atau dua, bila makcik pegi sana, makcik ceritalah kat dia kenapa makcik kemari. Adalah krisis sebab masa tu makcik menumpang rumah sedarakan, dan sedara tu plak kedekut semacam je. Semua makcik buat salah, semua makcik buat tak kena. So makcik pun confront dengan dia dan makcik blah la.

Makcik masa tu tak berani bagitau keluarga makcik dah bergaduh dengan sedara makcik tu sebab sah-sah makcik kena marah balik dan dipaksa minta maaf dengan diaorang. So, apa yang makcik buat adalah, makcik pun menumpang la kat rumah si R. Makcik cerita semua dari kejadian tu dari A sampai Z. Apa yang makcik tak sangkakan, si R yang masa tu makcik dah kenal 10 tahun tu, boleh plak reka-reka cerita.

Kawan makcik si R

Dia call mak makcik kat kampung dan cakap yang makcik gaduh itu ini. Makcik rasa, tak sampai tahap gaduh dengan sedara makcik tu, makcik cuma menjawab mulut! Tapi cerita yang dia cakap, memang over sangat. Mak makcik call tapi dia tak marah, sebab dia tahu macam mana sedara makcik tu dan dia nasihatkan makcik keluar pegi rumah kakak makcik. Mak makcik jugak pesan, tak payahlah berkawan dengan si R tu.

Makcik sangat marah, sangat sedih, sangat kecik ati dengan R tu sebab :

semua yang makcik cerita kat dia selama ni, rupanya dia mengumpat dibelakang makcik. makcik aje yang bodoh dan dungu tak pandai nak pilih kawan.

mak makcik kata, dia tak sangka si R bercerita itu ini, sebab dia kenal si R sejak dari kecil lagi dan si R bercakap "sue ni dok sini menyusahkan aje, nak suh keluar dia macam-macam tak faham" dah nama ko ni BFF aku masa tu, boleh tak ko cakap je sepatah. ini haghamm tak cakap!

banyak duit makcik yang dia pinjam dan dia tak pernah bayar. makcik faham dia dari broken family, tak cukup duit nak hidup tapi makcik rasa dia macam shial bila dia minta mak makcik bayar dia sebab kasi tumpangkan makcik di rumah dia. WTF! Selama dia berkawan dengan makcik, makcik tak berkira langsung dengan dia. Dia takde duit nak makan, makcik belikan aje makanan untuk dia dan ini yang dia balas kat makcik?

Apapun, itu cerita zaman makcik masih muda remaja dan kuat joli menjoli. Makcik sendiri, selepas kejadian tu, dah tak ada dalam kamus makcik kawan nama R tu. Tak apalah makcik kurang kawan sorang. Kepercayaan yang makcik dah bagi pada dia dulu dah dia lenyapkan. Kepercayaan tidak boleh dibeli atau dipaksa. Kepercayaan datang dari hati. Kalau makcik perangai teruk, makcik yakin makcik tak akan ada ramai kawan. Makcik tahu makcik tak salah, dan membuang dia dari kamus diri makcik adalah yang terbaik.

Sampai ke hari ini, makcik tak maafkan dia walau dia ada SMS/email makcik mengadu itu dan ini. Ada aku kisah dengan ko? Bila kawan-kawan makcik cerita cakap, mak bapak dia meninggal pun, makcik takde feeling sedih-sedih. Makcik cuma sedekahkan alfatihah saja. I'm done with her. There is no turning back. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata, makcik dah remove friend sampai bila-bila walaupun sampai sekarang dia punya frien request masih ada di FB makcik.

Korang nak tahu kenapa makcik sanggup share cerita yang sangat ugly ini? Sebab makcik nak menang Exclusive Screening movie ni..

.
.
.
.
.


poster

.
.
.
.
.

Kalau korang nak menang jugak, silalah join kat sini. Makcik rasa lega bila dapat tulis pasal si R ni kat sini walau masa menulis ni pun makcik gegar-gegar rasa nak marah. Terapi penulisan ok? ;)